Dutch Culture

dutch culture 2.jpg

Institutionele samenwerking op het gebied van internationale culturele samenwerking.

De complexiteit werd vergroot. Niet alleen doordat er verschillende ministeries bij waren betrokken: Naast OC&W en Buitenlandse Zaken ook Binnenlandse Zaken, die ieder een eigen visie hadden. Maar ook doordat “Brussel” ook akkoord moest geven op deze samenwerking. Dit ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk werd de samenvoeging van de Creative Europe Desk met de MediaDesk een succesvoorbeeld voor andere Europese landen.
Eind 2012 lag er een gedragen strategisch plan, waren de benodigde subsidies toegezegd, was er Europese goedkeuring, was er een nieuwe organisatie met één directeur en niet veel later verhuisde iedereen naar een eigen pand en kreeg de nieuwe organisatie de huidige naam. En, daar ging het uiteindelijk om: het belang van internationale culturele samenwerking was weer geborgd.

Als in 2011 de regering besluit tot ingrijpende bezuinigen worden daarbij ook rigoreuze besluiten genomen om een aantal instellingen te fuseren. Zo worden alle instellingen die iets internationaals doen bij elkaar geveegd. Voor de betrokken instellingen, MediaDesk, Transartist en Sica is dit niet zomaar vanzelfsprekend. Er lijken zich zelfs ook juridische onmogelijkheden voor te doen in het samenvoegen van verschillende Europese Desk-en met een nationaal gestuurde en gefinancierde cultuur ondersteunende instelling. Bovendien zijn er drie kantoren, drie teams, drie directeuren, die niet van plan waren om hun eigen identiteit en visie te verbinden aan die van een ander, laat staan aan twee anderen. En de tijd drong: er moest binnen twee maanden een plan ingediend worden bij OC&W wilden ze überhaupt nog in aanmerking komen voor subsidie toen Mare werd ingeschakeld.

 

Meer informatie? Neem contact op met mare@marjovanschaik.nl